Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ρόμπολο, το προσφυγάκι του δάσους

μία ακόμη συνεργατική δραστηριότητα μεταξύ των εφτά νηπιαγωγείων. Το ταξίδι του βιβλίου ξεκίνησε από το νηπιαγωγείο των Φαρσάλων και ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές για τους Πρόσφυγες. Τα νήπια έμαθαν τι σημαίνει για κάποιον να αποκόβεται από τις ρίζες του και έφτιαξαν αφίσες μιλώντας για τα δικαιώματα και όσα χρειάζεται κανείς για να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Αποφασίσαμε να φτιάξουμε και ένα δέντρο όπου θα φαίνονται όλα όσα έχει ανάγκη ένα δέντρο, ένα ζώο, ένας άνθρωπος για να μεγαλώσει. Θα στείλουμε το δέντρο αυτό στο επόμενο νηπιαγωγείο και θα χαρούμε πολύ να δούμε και το δικό τους δέντρο με τις δικές τους ιδέες. Στο τέλος μπορούμε να φτιάξουμε όλοι μαζί ενώνοντας τα δέντρα μία αφίσα με τα δικαιώματα όλων στη ζωή.







Το ταξίδι του συνεχίστηκε και τα παιδιά μελέτησαν για το Ρόμπολο το δέντρο, δημιούργησαν παιχνίδια, που μπορείτε να τα δείτε στη γωνιά διασκέδασης του ιστολογίου μας. Για να παίξετε πατήστε ΕΔΩ



Τέλος έφτασε στον προορισμό του. 
Η χαρά των παιδιών ήταν μεγάλη! Άρχισαν να ξεφυλλίζουν το βιβλίο και να παρατηρούν τις αφίσες που έφτιαξαν όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία. Δημιούργησαν μια γωνιά αφιερωμένη στο "Ρόμπολο" στέλνοντας παντού μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης! Εκεί ξεναγήθηκαν και οι γονείς! 


Οι αφίσες όλων των σχολείων!





Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η Ξυλένια


το λαϊκό παραμύθι, που αποτέλεσε την αφορμή για συνεργατικές δράσεις μεταξύ και των  7 νηπιαγωγείων, που συμμετείχαν στο εθνικό έργο eTwinning "Μια φορά κι έναν καιρό". Η ιστορία πρωτοδιαβάστηκε στο 1ο Νηπιαγωγείο της Ν. Αγχιάλου. 
Τα νήπια δραματοποίησαν την ιστορία τους και δημιούργησαν τις πρώτες κούκλες του έργου.                            
Στη συνέχεια το βιβλίο και οι πρώτες κούκλες του έργου στάλθηκαν σε όμορα νηπιαγωγεία, όπου τα νήπια ζωγράφισαν την ιστορία, έφτιαξαν κολλάζ με την ηρωίδα και συμπλήρωσαν το δέμα της ταξιδιάρας Ξυλένιας με νέες κούκλες - ήρωες του έργου με την τεχνική δημιουργίας κούκλας marrot και φυσικά έπαιξαν την ιστορία κουκλοθέατρο.




Επόμενος σταθμός ήταν το Νηπιαγωγείο Μαντουδίου, όπου η Ξυλένια αποκτά τη βαλίτσα της με τα παιχνίδια της. 
     





Η βαλίτσα της Ξυλένιας από το ν/γ Μαντουδίου by Slidely Slideshow



Επόμενος σταθμός στο 6ο Νηπιαγωγείο Βέροιας

Το ταξίδι της η Ξυλένια το συνέχισε κατευθυνόμενη προς το 5ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το δέμα, τα παιχνίδια της.




Από εκεί επισκέφτηκε το Ιδ. Νηπιαγωγείο Καραϊσκου!


Η Ξυλένια ολοκλήρωσε το ταξίδι της και επέστρεψε στα Φάρσαλα στο 4ο Ν/Γ.Φτιάξαμε ένα video που δείχνει την πορεία του υπέροχου ταξιδιού της περνώντας από όλα τα σχολεία! Σας ευχαριστούμε φίλοι μας!






Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Κατασκευή κούκλας marrot

Οδηγός Δημιουργίας Βιβλίων

Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου


Made with Padlet

Πασχαλινές Βιβλιοπροτάσεις


Made with Padlet

Τα Δικαιώματα του καλού Αναγνώστη


Ποίημα για το βιβλίο


Οι συμβουλές της σοφής Κουκουβάγιας

Δάσος, 29/10/2016

Αγαπητά μου παιδιά,

Καλωσορίσατε στο μαγευτικό κόσμο του βιβλίου. Έμαθα, ότι σύντομα θα λειτουργήσει η δανειστική βιβλιοθήκη της τάξης σας και σκέφτηκα να σας υπενθυμίσω ορισμένους κανόνες καλής λειτουργίας της.
Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε βιβλία στο σπίτι σας ή έχετε δανειστεί παλιότερα είτε από τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Δυστυχώς, πολλά παιδάκια δε γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε ένα βιβλίο. Δεν ξέρουν πόσος κόπος χρειάζεται για να φτιαχτεί ο πολυτιμότερος φίλος του ανθρώπου. Ξεχνούν, ότι, όταν αγαπάμε κάποιον δε κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μοιάζει τσαλακωμένος, σκισμένος, μουντζουρωμένος. και πολύ πληγωμένος.
Τα βιβλία αγαπούν τα παιδιά. Και τα παιδιά, νομίζω, ότι μαγεύονται από ένα καλό βιβλίο. Γι΄αυτό, σας παρακαλώ, πάντα να κρατήσετε στο μυαλό σας ότι το βιβλίο αυτό δε φτιάχτηκε για να το κακομεταχειριζόμαστε, αλλά περιμένει να διαβαστεί από όλα τα παιδιά του κόσμου. Γι΄αυτό:
  1. Να φροντίζετε, όταν πιάνετε ένα βιβλίο να είναι τα χέρια σας καθαρά.
  2. Όταν παίρνετε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη να το πιάνετε προσεχτικά. Δε φαντάζεστε πόσο ευαίσθητο είναι….
  3. Πόσο στενοχωριέται όταν το κακομεταχειρίζονται. Νιώθει σαν ένα μικρό παιδί που το μαλώνουν συνέχεια. Προσέξτε, λοιπόν να  γυρνάτε αργά τις σελίδες του, να μην το τσαλακώνετε, να μην το μουντζουρώνετε αλλά να απολαμβάνετε την παρέα του.
  4. Όταν πάλι τελειώσετε μαζί του να το τοποθετήσετε στη θέση του όμορφα, όπως του ταιριάζει, για να το πάρει κι άλλο παιδί να το διαβάσει.Θα χαρώ πολύ, καλά μου παιδιά, όταν διαπιστώσω, ότι τηρείτε τους κανόνες αυτούς  σε κάθε σας επαφή με το βιβλίο.
Σας χαιρετώ προς το παρόν και θα τα πούμε σύντομα.

Η φίλη σας

Κουκουβάγια


Η βιβλιοθήκη στο 4ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς